Sledujte nás:

Jak správně nakupovat zeleninu?

Zpět

Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad.

 Aby zelenina splňovala tvrzení o jedné z nejvhodnějších potravin pro naše zdraví, je třeba ji správně vybrat.

Čerstvá zelenina

Měli bychom upřednostňovat zeleninu sezonní, nejlépe u nás vypěstovanou. Taková zelenina obsahuje nejvíce vitaminů a minerálních i dalších cenných látek. Díky velmi široké nabídce si však řadu druhů zeleniny můžeme dopřávat i mimo jejich sezonu, což je naopak např. v zimním období pozitivní. Nejdůležitější zásadou nákupu zeleniny je vybírat dozrálé a nijak neporušené kusy. Jakékoli „poranění“ zeleniny je dobrá vstupní brána pro nečistoty a mikroorganismy.

„Scvrklá“ a namačkaná zelenina je známkou špatného skladování, jehož následkem  se také výrazně snižuje výživová hodnota. Dejte si pozor na zeleninu, která je už v obchodě porušená, nahnilá, pomačkaná apod., byť by ji prodávali ve slevě. V tomto případě vykrojení poškozené části nepomáhá, „nakažený“ může být celý kus, i když to není na první pohled vidět. Velmi riziková je z tohoto pohledu zelenina kořenová (celer, petržel, pastinák). Proto také není povoleno prodávat tzv. výkroj. Kousky zeleniny můžeme koupit pouze v případě, když jsou zabalené a řádně označené jako každý jiný potravinářský výrobek.

V zimním období nakupujte zeleninu pouze v kamenných obchodech, nikoli u stánku, kde hrozí její poškození chladem.

 

Zmrazená zelenina

Při nákupu zmrazené zeleniny si všímejte kromě data spotřeby i to, zda je neporušený obal a u zmrazené zeleniny prodávané v sáčcích zkontrolujte její „sypkost“. Pokud je v sáčku jeden velký zledovatělý kus zeleniny, svědčí to o nesprávném skladování - v průběhu uchovávání došlo pravděpodobně k rozmrazení a opětovnému zmrazení. Pokud zmrazenou zeleninu nebudete ihned po nákupu zpracovávat, myslete na to, že by měla zůstat zmrazená až do vašeho příchodu domů.

Zmrazená zelenina může být díky rychlému zmrazení kvalitních surovin dokonce výživově i chuťově výhodnější než suroviny nezmrazené, které někdy leží i několik dní či týdnů v obchodě.

Zpracovaná zelenina

Sušená

Sušenou zeleninu nakupujte vždy v originálním dobře uzavřeném obalu, jinak se vystavujete riziku obsahu plísní, cizorodých látek a další ztrátě biologické hodnoty. Sušenou zeleninu je vhodné používat například do polévek nebo omáček, ušetříte si tím práci a čas s přípravami.

Sterilovaná

U sterilované zeleniny si všímejte složení. Poznáte ho z informace o procentuálním zastoupení jednotlivých  složek ve výrobku nebo častěji v kolonce „složení“, kde musí být jednotlivé složky seřazeny sestupně podle množství. Na prvním místě je tedy složka, které obsahuje výrobek nejvíce. Je-li zelenina v nálevu, uvádí se i její čistá hmotnost po odkapání - sledujte tedy tento údaj a nekupujte jen předraženou vodu s pár kousky zeleniny. Důležité je také sledovat tabulku nutričních hodnot, zejména energetickou hodnotu, množství cukru, soli a přídatných látek. Obsah cukru a soli bývá často zbytečně vysoký. 

 

Kvašená

Kvašená zelenina neboli pickles se stává čím dál populárnější, a to nejen mezi makrobiotiky, u nichž tvoří pravidelnou součást jídelníčku. Pokud si pickles kupujete, sledujte datum trvanlivosti a všímejte si, zda není zelenina našedlá (zejména na okrajích) nebo napadená plísní. Nakupujte raději v originálních obalech.

Zeleninové šťávy

Zeleninové  šťávy, eventuálně zeleninové  šťávy v kombinaci s ovocnými se jeví jako zajímavé řešení konzumace doporučené dávky zeleniny (snáze vypijete 200 ml šťávy, než sníte 400 g zeleniny). Záleží však velmi na způsobu zpracování a dosažení trvanlivosti. Metody konzervace teplem – pasterací nebo sterilací nejsou zcela optimální jak z pohledu nutričního, tak chuťového. Na trhu se nyní objevují zeleninové šťávy, jejichž až několikatýdenní trvanlivost bez ztráty nutriční hodnoty je zaručena ošetřením vysokým tlakem, tzv. paskalizací. Jedná se o šetrný způsob, při kterém šťáva zůstává stále čerstvá a „hodnotná“, a navíc si zachovává chuť i barvu typickou pro čerstvé suroviny.

Věnujte pozornost tomu, co nakupujete!

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 07. 2017 15:49
Zajimavy tip se zmrazenou zeleninou, jednolita kostka je u nas v obchodech casty jev.
14. 07. 2017 12:47
už je úroda na zahrádce a bude jí přibývat, těším se
14. 07. 2017 12:08
Koupil jsem si kvalitní odšťavňovač a dělám si zeleninové šťávy. Vždy vyrobím kolem 3-4 litrů a piji to asi týden. V ledničce mi to vydrží. Ale v zimě, kdy je to dražší, bez chuti a hlavně nejsou slevy, kdy to člověk koupí za polovinu, si ty šťávy nedělám. To si raději koupím něco jiného - třeba pár koleček tlačenky (hahaha).
11. 07. 2017 07:33
v létě nebude se zeleninou problém :-)
10. 07. 2017 08:24
V létě je to super. Dostatek čerstvé zeleniny - tu mám nejraději. V zimě používám mraženou.
10. 07. 2017 07:55
4ervenou řepu, rajské a okurky si pěstuji na zahrádce a ještě bylinky, ale ostatní zeleninu kupuji ráda na trhu.
09. 07. 2017 21:11
Zeleninu jím všechny druhy ,
09. 07. 2017 19:59
také jsme pěstovali, ale nyní už zahrádku nemáme, musíme kupovat, ale chu´t je opravdu jiná.
09. 07. 2017 15:37
Přebytky ze zahrady zamražuji a tak mám i v zimě nechemickou zeleninu.
09. 07. 2017 08:59
Koupila jsem si velký mrazák a co se nespotřebuje čerstvé, mrazím na horší časy :-)
08. 07. 2017 23:05
Oblíbila jsem si zeleninové šťávy - např. mrkev, řapíkatý celer a červenou řepu. Dětem přidávám ještě jablko.
08. 07. 2017 07:05
Nejvíc jíme okurky, papriky, rajčata, žampiony i hrášek, rajskou omáčku a pod, ale kupuji i jiné druhy ve všech variantách zpracování
07. 07. 2017 21:26
nejlepší je, když si mohu zeleninu utrhnout na zahradě
07. 07. 2017 20:29
poučný článek... už se moc těším, až nám doma dorostou vlastní rajčátka a okurky...mnam
07. 07. 2017 19:20
je fakt,že zeleninu jím pořád stejnou-rajčata,okurky,salát .Měla bych to střídat víc
07. 07. 2017 18:53
Mám doma smothie a občas si udělam i zeleninové
07. 07. 2017 16:16
Hodně zeleniny pěstujeme na zahrádce (tedy hlavně můj muž), ovoce také. Letos asi budeme víc nakupovat, zjara hodně pomrzlo a teď je velké sucho. Kupuji mraženou a čerstvou zeleninu, jen kukuřici a hrášek občas v plechovkách.
07. 07. 2017 15:42
Zeleninu kupuji čerstvou, mraženou a někdy i sterilovanou.
07. 07. 2017 15:16
Možnost vlastní zeleninové zahrádky je k nezaplacení, stojí mě to sice více námahy, než prosté nakupování, ale neměnila bych za žádnou cenu.
07. 07. 2017 14:52
Ráda bych zde našla recept na kvašenou zeleninu. Díky.
07. 07. 2017 11:36
Díky za článek,zmraženoubzeleninu jsem měla dlouho za podřadnější,ale zjistila jsem,že je naopak super-například na přípravu polévek nebo zapečených jídel je přímo k nezaplacení
07. 07. 2017 09:39
Děkuji za článek zeleninu kupují jak čerstvou tak i sterilizování a mraženou a zeleninové šťávy si dělám doma
07. 07. 2017 09:24
Díky za přehledné info.Zaleninu mám ráda ve všech podobách, jen šťávy mne nějak neoslovily.
07. 07. 2017 08:54
Díky za motivaci k ovocným šťávám
07. 07. 2017 07:28
Díky za shrnující informace :-).
07. 07. 2017 05:23
Teď si užívám čerstvé, něco ze zahrádky, něco kupuji, v zimě mám oblíbenou zeleninovou směs s kukuřicí.
06. 07. 2017 16:17
dobré rady, teď mám dost čerstvé zeleniny, něco si zamrazím sama a když dojde v zimě nakupuji i mraženou
06. 07. 2017 14:58
Vždy mám v lednici pro jistotu obě barvy zelí v sáčcích.
06. 07. 2017 09:28
zeleninu kupuji
06. 07. 2017 08:48
Kupuji jen mraženou zeleninu. Ostatní si sama vypěstuji a sama zpracuji, takže vím, co jím :-))

Naši partneři